Raar maar waar: het zweet van blije mensen kan aanstekelijk werken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Utrecht.

Dat het gedrag van een ander je dag kan maken of breken, was al bekend. Zo kan een glimlach van een vreemde een wereld van verschil maken. Volgens de onderzoekers kan ook het zweet van een ander al positieve gevolgen hebben voor hoe je je voelt. Zelfs als de geur je niet aanspreekt, kan het toch invloed hebben op je humeur, blijkt uit het onderzoek.

Twaalf mannen kregen absorberende kussentjes onder hun armen, en kregen vervolgens verschillende filmpjes te zien. Het doel was om een bepaalde emotie op te roepen, zoals angst of blijdschap. Vervolgens moesten vrouwen op een speciale stoel gaan zitten en aan de kussentjes ruiken. Door middel van elektroden op het hoofd werd bijgehouden hoe de vrouwen precies reageerden op het zweet.

Het zweet zorgde ervoor dat verschillende spieren in het gezicht van de vrouwen werden gestimuleerd. Opvallend genoeg stimuleerde het ‘blije’ zweet de spier die normaal gesproken zorgt dat een persoon glimlacht. Of de mannen zich blij of angstig voelden, had overigens geen gevolg voor hoe het zweet rook.