De Britse abseiler Joseph Faichney (28 ) moest op 18 juli vorig jaar kiezen tussen het redden van zichzelf of doodgaan samen met zijn vriend Malcolm Hall (51). Hij werd aangeklaagd op verdenking van doodslag, maar werd deze week daarvan vrijgesproken.
De 2 vrienden gingen aan elkaar vastgesnoerd van Kettleness Cliffs in North Yorkshire abseilen. Toen Malcolm halverwege de klif was, viel hij. Joseph stond nog steeds boven, waardoor hij naar de rand van de klif werd getrokken. Hij besloot om het touw dat hen bij elkaar hield, los te snijden. Daardoor viel zijn vriend de afgrond in, maar redde hij zichzelf.

"Ik deed mijn best om mijn kracht te gebruiken om mijn vriend omhoog te trekken, maar ik kreeg geen grip. Ik werd meegetrokken, totdat ik ongeveer 60 cm voor de afgrond stond. Het touw liet ik los door de bijbehorende clips los te maken. Het was een verschrikkelijk moment om het touw de afgrond in te zien gaan", vertelt Joseph aan de Daily Mail.

Hij werd gearresteerd op verdenking van doodslag, maar het openbaar ministerie besloot deze week dat hij onschuldig was, omdat dit de enige mogelijkheid was om zichzelf te redden. "Het was onwerkelijk dat ik werd verdacht van het doden van mijn vriend'', vertelt hij. "Ik deed het enige wat mogelijk was op dat moment.''