Automobilisten in Papakura in Nieuw-Zeeland keken vanmorgen wel heel raar op toen ze op straat een grote zeehond zagen.

De politie werd gebeld dat een zeehond het verkeer verstoorde. Toen de hulpdiensten aankwamen, lag het dier rustig op de oprit van Danny Yong. Hij werd vanmorgen wakker en raakte compleet in paniek toen hij ontdekte dat zijn huis omringd werd door politie en brandweer.

"Ik dacht, wat is er nu gebeurd, zit ik in de problemen? Toen ontdekte ik dat er een zeehond op mijn oprit lag", zegt hij tegen de New Zealand Herald.

Drie uur lang moest Yong binnen blijven, terwijl de politie probeerde om de zeehond te verplaatsen. Ook andere omwonenden werd gevraagd binnen te blijven tot het dier gevangen was. Uiteindelijk lukte het om met een ge´mproviseerde schutting het dier naar de overkant van de oprit te krijgen, waar een riviermonding ligt. "We hopen dat hij bij hoogwater zelf het water inspringt en terug naar zijn soortgenoten zwemt."

Volgens wetenschapper Clinton Duffy gebeurt het vaker dat zeehonden aan land komen, bijvoorbeeld om te rusten, te herstellen of om ruwe zee te vermijden. Hij waarschuwt de lokale bevolking om de zeehond niet op te zoeken. Het dier was kalm en moe, maar kan agressief worden als het benaderd wordt.
Foto