LINDEN - Toos55 heeft veel bekijks. In een wei in het plaatsje Linden staat een melkkoe met drie kleuren: zwart, rood en wit. Dat is heel speciaal, want er zijn er in Nederland nog geen tien van.

"Toen ze geboren werd, was ik heel erg verrast. Ik heb haar aan iedereen laten zien, maar niemand wist hoe ze zo geworden was", vertelt eigenaar Bas. Maar hoe we dit soort koeien moeten noemen, weet Bas niet echt: "We hebben haar een driekleur genoemd, maar een lapjeskoe zou ook kunnen."

Normaal heb je bij een zwarte moeder en een rode vader 75% kans op een zwart kalf. De andere 25% wordt rood, omdat de zwarte kleur dominant is. Mengelingen zijn dus heel bijzonder volgens het CRV, een organisatie die zich inzet voor de verbetering van de Nederlandse veestapel. "Het aantal lapjeskoeien is in Nederland wel op twee handen te tellen."
Toos55 is heel speciaal voor veehouder Bas: "We zullen haar niet weg doen als ze ouder wordt, zo'n bijzonder exemplaar... Ze is ook drachtig nu en ik ben heel benieuwd wat eruit gaat komen.'
Toos valt enorm in de smaak bij voorbijgangers. Ze stappen regelmatig van hun fiets om een fotootje te maken. Een voorbijganger vertelde: "Ik heb even een foto gemaakt, want als ik thuis vertel dat ik een rood met zwart en witbonte koe gezien heb, geloven ze me nooit."
Foto