APOPO is een sociale onderneming die speurratten traint om in te zetten om landmijnen op te sporen en tuberculose (TBC) in menselijke sputum stalen te detecteren. APOPO heeft haar hoofdkantoor in Tanzania en is daarnaast actief in Mozambique, Thailand, Angola en Cambodja.

In Mozambique hebben de ratten van APOPO en hun begeleiders ondertussen meer dan 8 miljoen vierkante meter land ontmijnd en meer dan 2.500 landmijnen verwijderd. Door dit land vrij te geven voor gebruik, heeft de lokale bevolking een veilige toegang gekregen tot waterbronnen, landbouwvelden, weidegrond en ziekenhuizen; waardoor de regio verder ontwikkeld kan worden.

De HeroRATs hebben ook meer dan 4.500 patiënten gedetecteerd die met TBC waren besmet en die waren gemist door conventionele microscopie in de ziekenhuizen van Tanzania en Mozambique. Deze patiënten kunnen nu behandeld worden en kunnen genezen van deze verschrikkelijke ziekte. Aangezien één patiënt tien andere personen kan besmetten met TBC, hebben de ratten van APOPO ervoor gezorgd dat de ziekte zich niet over meer dan 45.000 personen zou uitspreiden.

U hoeft zich geen zorgen te maken over de HeroRATs: zij lopen geen gevaar omdat ze te licht zijn om de mijnen te doen ontploffen. Ook zorgt APOPO er voor dat de TBC stalen gedeactiveerd worden voor ze worden aangeboden aan de dieren. De gezondheid van de HeroRATs is een topprioriteit binnen APOPO. APOPO draagt goed zorg voor haar ratten zodat ze hard kunnen werken om levens te redden.