Een vrouw in de Amerikaanse staat Ohio werd blind aan één oog nadat haar kat aan haar oog had gelikt. De kattenkrabziekte komt zelden voor, maar kan naast krabben en bijten ook door het affectief likken van de kat worden overgedragen. Bij mensen met een zwak immuunsysteem kan de infectie ernstige gevolgen hebben.

"Ik werd op een ochtend wakker en ik zag niets meer uit mijn linkeroog", getuigt Janese Walters uit Toledo, Ohio aan CBS News.

"Ik keek in de spiegel en dacht dat mijn oog ontstoken was". Na een maand van medische tests, wisten artsen de oorzaak van de infectie te traceren: de kat van Walters en de bacterie Bartonella henselae die de kattenkrabziekte veroorzaakt. Je kan die oplopen door een beet of een krab van een kat, maar ook door likjes. De bacterie zit in het speeksel van vier op tien huiskatten, in het bijzonder jonge poezen, en is afkomstig van vlooien en teken die op de kat leven. De bacterie is niet schadelijk voor de katten, maar kan ziekte veroorzaken bij mensen.

De gevolgen van de infectie zijn zelden zo erg als bij Walters. De bacterie zorgde bij haar voor een ontsteking van haar gezichtszenuw, wat blindheid kan veroorzaken. De kattenkrabziekte veroorzaakt koorts, gezwollen lymfeklieren en griepverschijnselen maar kan in extreme gevallen tot leverproblemen en zelfs hersenvliesontsteking leiden.

De artsen van Walters vrezen dat haar blindheid niet meer verholpen kan worden. "Ik heb nog geluk dat de infectie niet is overgegaan op mijn andere oog", stelt de vrouw.

Om kattenkrabziekte te vermijden, is het raadzaam zwerfkatten en kittens te mijden, vlooien en teken te bestrijden en niet ruw te spelen met je kat om blootstelling aan de bacterie te verminderen. Mensen met een verzwakt immuunsysteem doen er goed aan geen poes in huis te halen die jonger is dan een jaar. Was je handen nadat je met je poes hebt gespeeld en laat ze niet aan je wondjes likken.