Kunnen chimpansees leren koken? Volgens nieuw onderzoek van Harvard wel!

De apen kunnen weliswaar niet tegen de kookkunsten van Herman den Blijker op, maar ze zouden alle vaardigheden die nodig zijn om te koken wel kunnen leren. Om te koken heb je namelijk geduld nodig, en dat is geen eenvoudige of vanzelfsprekende eigenschap.

Chimpansees kunnen niet daadwerkelijk koken, omdat ze niet met vuur om kunnen gaan. De mens heeft het vuur ongeveer 2 miljoen jaar geleden bedwongen, maar andere mensapen kunnen dit niet. Hierom hebben de wetenschappers de chimpansees niet daadwerkelijk laten koken, maar ze kunnen het koken wel nabootsen. De chimpansees moesten ontdekken dat wanneer ze een rauwe aardappel in een plastic bal stopten, er daar een gekookte aardappel voor in de plaats kwam. Wanneer ze rauw voedsel in de bal stopten, legden de wetenschappers na enige tijd gekookt voedsel daarvoor in de plaats.

Het was al bekend dat chimpansees liever gekookt eten wilden, maar het was spannend of ze ook de moeite wilden doen om te wachten op gekookt eten. Ze moesten ook de link leggen dat een rauwe aardappel `magisch’ in een gekookte aardappel zou veranderen.

De resultaten waren zeer lovend. Chimpansees deden allemaal moeite om rauw eten in de bal te stoppen, en brachten zelfstandig ook verschillende soorten voedsel bij elkaar. Dit laat zien dat chimpansees een ingebouwd systeem hebben om te kunnen wachten op iets wat gekookt is, in voorkeur van iets wat nog rauw is.

Bij mensen is een soortgelijk experiment uitgevoerd onder kleine kinderen, het Stanford marshmallow experiment. De kinderen moesten in hun eentje in een kamer wachten met snoep op tafel totdat de experimentator terug kwam. Deden ze dit geduldig dan kregen ze meer snoep, aten ze het toch stiekem op terwijl de onderzoeker weg was, dan kregen ze niet nog meer snoep. Het bleek een goede test om volwassen vaardigheden en IQ te voorspellen.