De Australiër James Harrison (78 ) heeft ‘een gouden arm’. Zijn bloed bevat Rho(D)-immunoglobine, een antilichaam dat zwangere vrouwen nodig hebben wiens bloed het bloed van de baby aanvalt. Voor het Australische Rode Kruis is Harrison onvervangbaar – hij redde al miljoenen baby’s.

Resusnegatieve vrouwen met in hun buik een kind dat resuspositief is, lopen kans op een miskraam of een kind met een hersenbeschadiging. Het bloed van de moeder moet geremd worden in het aanmaken van antilichamen tegen de baby. Een injectie met de juiste antilichamen was zeer welkom. Toen Harrison op zijn 17e begon met doneren viel al snel op dat hij ‘een medicijn’ door zijn aderen had stromen. Samen ontwikkelden ze de ‘Anti-D’-injectie. Ruim 60 jaar later heeft Harrison meer dan 1000 donaties achter de rug. ‘Elke partij Anti-D die ooit gemaakt is in Australië is afkomstig van het bloed van James’, aldus het Rode Kruis.

Waarom het bloed van Harrison Rh0(D)-immunoglobuline bevat is nog altijd een raadsel, maar het kan te maken hebben met een zware operatie die Harrison zelf had toen hij 14 was. De bloedtransfusies die hij toen onderging hebben mogelijk een rol gespeeld.

In Australië loopt 17% van de vrouwen het risico dat hun bloed dat van hun baby aanvalt. Harrison heeft in totaal ruim meer dan 2,4 miljoen baby’s gered. Inclusief het leven van zijn eigen kleinzoon want zijn dochter had ook een Anti-D-injectie nodig. Niet dat Harrison, hoe trots ook, het allemaal leuk vindt. Hij heeft een hekel aan naalden en kijkt altijd maar eventjes weg. ‘Ik kan geen bloed zien en ik kan niet tegen pijn’.
Foto