Jeukende ogen, niesbuien en een koortsachtig gevoel. De zomer is voor veel mensen een zegen, maar voor hooikoortspatiŽnten heeft het ook vervelende kanten. Een tip tegen de pollenziekte? Een pissebed eten.

In pissebedden zitten dezelfde moleculen als in de stof die een allergische reactie veroorzaakt bij hooikoortspatiŽnten. "Bij pissebedden is de concentratie moleculen hoger. Als je lang op een pissebed kauwt en dat lekker vindt, dan heeft dat hetzelfde effect als immunotherapie", vertelt KNO-arts Ranny van Weissenbruch van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen.

Aangezien pissebedden niet tot meest smaakvolle delicatessen gerekend worden, zijn er volgens Van Weissenbruch betere tips om hooikoorts te bestrijden. Hij ziet de traditionele medicijnen, immunotherapie en neussprays als de beste oplossingen.

"HooikoortspatiŽnten die de deur uitgaan moeten een zonnebril op en hun neus goed insmeren met crŤmes. Als je binnen bent is het verstandig ramen en deuren dicht te houden", voegt van Weissenbruch daar aan toe.

HooikoortspatiŽnten kunnen op verschillende websites in de gaten houden hoe het staat met de pollen bij hen in de buurt.