Voordat de klok vanavond 12 uur slaat, is er eerst sprake van een afwijkende tijd: 23:59:60. Daarmee is het de langste dag van het jaar.
Ooit werd vastgesteld dat de dag 24 uur duurt. Maar omdat de aarde steeds langzamer om haar as draait, duurt een dag nu tweeduizendste van een seconde langer. De extra seconde wordt toegevoegd om de atoomklokken weer te laten kloppen met de draaiing van de aarde.
Naast de langzamere draaiing van de aarde om haar as is er ook sprake van een menselijke fout waardoor schrikkelsecondes zijn ontstaan. De duur van een seconde werd tot halverwege de jaren zestig bepaald door de lengte van de dag. Omdat wetenschappers dat niet exact genoeg vonden, werd een nieuwe eenheid toegepast. Alleen koos men toen niet voor dat jaar als ijkpunt, maar werd 1900 als ijkjaar gekozen, een jaar waarin de aarde dus sneller draaide, met een kortere seconde.
Nu moet er iedere anderhalf jaar een schrikkelseconde worden toegevoegd. En ook dat is maar een gemiddelde, de draaiing van de aarde wordt namelijk mede bepaald door de dynamiek van de aardkern en de grootte van de ijskappen. Velen willen dan ook van de schrikkelseconde af. Dat is veel handiger voor banken en computers, complexe systemen die kunnen crashen. In 2012 ging na een bijstelling heel Qantas Airways plat. Sterrenkundigen willen er juist geen afstand van doen.