Een groep kamperende Tsjechische toeristen heeft een boete gekregen na een aanval van een ijsbeer in Noorwegen. De toeristen kregen de boete van 10.000 Kronen (1200 euro) omdat zij hadden nagelaten veiligheidsmaatregelen te nemen tegen ijsberen.

De reizigers uit Tsjechië werden 's nachts aangevallen toen zij in hun tentje lagen bij de Svalbard eilanden. Jakub Moravec (37) vertelt: ,,Ik werd wakker en toen zag ik de ijsbeer rechtop staan in onze tent. Hij ging recht op mijn hoofd af. Gelukkig beschoot mijn collega hem snel drie keer." Het dier sloeg toen op de vlucht.

Zuzanne Hakova, die ook bij de groep reizigers hoorde, sliep in een andere tent. ,,We werden wakker omdat mensen 'ijsbeer, ijsbeer!' riepen. We hadden een geweer buiten iedere tent liggen en een revolver in onze tent. Degenen die aangevallen werden hadden geen kans om een wapen te grijpen dus mijn moeder pakte de revolver en schoot drie keer op de ijsbeer."

De ijsbeer overleefde de beschietingen maar werd later door lokale jagers gedood. De toeristen hielden enkele verwondingen over aan de aanval. De leider van het reisgezelschap heeft echter een boete van 10.000 Kronen aan zijn broek gekregen, schrijft The Telegraph.

,,Ze hadden geen benodigde wachten aangesteld. Er was alleen een touw gespannen dat te hoog was, en de ijsbeer ging hier onder door", vertelt Jens Olav Sæter van de lokale overheid. Als mensen veiligheidsmaatregelen nemen kan de dood van ijsberen voorkomen worden, voegde hij er aan toe.

Het zou de eerste keer zijn dat iemand een boete krijgt na een ijsberenaanval in Noorwegen. Het onderzoek naar het incident duurde vier maanden. In maart reisden veel toeristen naar de Svalbard eilanden om de eclipse te zien.