Vortex Bladeless: een windmolen zonder wieken die trillingen kan omzetten in stroom. Het klinkt raar, maar een groep Spaanse ontwerpers heeft dit voor elkaar gekregen.

In 2010 bedachten zij de Vortex Bladeless. De Vortex Bladeless is gewoon een kegelvormige paal zonder wieken die energie opwekt.

Hoe dan? Dit kan door het gebruik maken van vorticiteit. Meer over vorticiteit kunt u lezen in dit artikel.

De groep Spaanse ontwerpers werd geÔnspireerd door een van de langste bruggen ter wereld, de Tacoma Narrow brug. Deze brug storte in 1940 in door wind. Door de harde wind begon de brug te trillen. Er was sprake van vorticiteit, een kracht waarbij er draaiende wervels rond een as ontstaan.

Door vorticiteit kunnen flinke krachten loskomen. Op de video hieronder kunt u zien hoe de Tacoma Narrow brug eerst flink tekeer gaat en vervolgens ineen stort. Filmpje

Vorticiteit kan dus levensgevaarlijk zijn. Gelukkig wordt er tegenwoordig veel beter opgelet tijdens het bouwen. De Vortex Bladeless daarentegen zet een bouwkundig gevaar om in een positieve kracht.

De gewone windmolen is enorm, er komt veel lawaai uit en er is veel ruimte nodig door de grote wieken. De Vortex Bladeless is veel kleiner, is muisstil en kan dichter op elkaar geplaatst worden. Een normale windmolen levert wel 30% meer stroom dan de Vortex Bladeless.

Dit wordt echter helemaal goedgemaakt als je kijkt naar het feit dat je twee keer zo veel Vortex Bladeless windmolens in een windmolenpark kwijt kan. Omdat de Vortex Bladeless veel minder materiaal gebruikt, kost deze 50% minder dan de normale windmolen. Zowel in het bouwen als in het onderhoud.

Hoe werkt de Vortex Bladeless?

Om de kegelvormige paal zitten twee afstotende magneten. Zodra er sprake is van vorticiteit en de paal een kant op gaat trillen duwen de twee magneten hem de andere kant op. Hierdoor komt er energie vrij die via een dynamo wordt omgezet naar elektriciteit.

Ondanks dat de Vortex Bladeless nog in de kinderschoenen staat, laat het wel zien dat de wereld zich meer en meer met natuurlijke energiebronnen bezighoudt.
Filmpje