Een Australische gevangene heeft de maximaal beveiligde inrichting waarin hij vastzat ernstig in verlegenheid gebracht door op klassieke wijze te ontsnappen. Lang duurde zijn vrijheid niet, want nog diezelfde avond werd hij in een auto aangehouden na een korte achtervolging door de politie.

Stephen Jamieson (28), in 2013 veroordeeld tot twaalf jaar cel voor een gewapende overval, knoopte simpelweg een stel lakens aan elkaar en klom dinsdag met zijn zelfgemaakte touw over de muur van de gevangenis in Goulburn, niet ver van de hoofdstad Canberra.

,,Het ziet ernaar uit dat hij ook een kussen om zijn middel had gedaan, zodat hij over het scheermesdraad kon ontsnappen'', vertelde het hoofd van het gevangeniswezen in New South Wales, de deelstaat waar Jamieson zijn filmische ontsnapping uitvoerde, tegen nieuwszender ABC. ,,Het is duidelijk dat er goede redenen waren waarom hij onder maximale beveiliging zat opgesloten.''

Een enorme verrassing kon het niet zijn dat de gedetineerde een ontsnappingspoging zou doen: eerder deze maand werd hij nog in de isoleercel gezet omdat bewakers in zijn eigen cel een gat in de vloer hadden ontdekt. De man mocht echter wel nog af en toe de buitenlucht in. Tijdens het luchten sloeg hij zijn slag.