Omdat je de nacht zo mooi vindt, omdat je nog graag eens een ruimtereis wil maken of gewoon omdat je het een mooi idee vindt. Een Amerikaans bedrijf biedt nu ruimtereizen aan naar de maan. Maar je mag alleen mee als je dood bent.

De 'lunar memorial' heet de ruimtereis van Elysium Space in San Francisco. Voor ruim 10.000 euro brengt het bedrijf as van overleden mensen naar de maan. Daarvoor werkt het samen met ruimtevaartbedrijf Astrobotic Technology. Dat schrijft de website CNBC.

Families van overledenen die dat willen, krijgen een metalen doosje thuisgestuurd waar ze ongeveer één gram as in kunnen doen. Het doosje kunnen ze laten graveren en - met inhoud - terugsturen naar Elysium Space. Per 100 worden ze vervolgens door een ruimtesonde naar de maan geschoten, waar ze op het maanoppervlak worden achtergelaten. Je moet nog wel even geduld hebben: het bedrijf wil de eerste 100 doosjes half 2017 wegbrengen.

Niet zo veel geduld of geld? Het bedrijf biedt ook een 'shooting star memorial' aan. Daarmee wordt menselijke as in een baan rond de aarde geschoten. Na een paar maanden valt het door de dampkring, waar het - net als vallende sterren - verbrandt.

De eerste vlucht van de shooting star memorial moet deze herfst al vertrekken en de tweede staat gepland voor het einde van het jaar. De kosten die daaraan verbonden zijn, zijn iets minder dan 1800 euro. "Goed te betalen voor de meeste families", zegt het bedrijf. Een gemiddelde begrafenis in de Verenigde Staten kost namelijk ruim 6200 euro.

Volgens een van de oprichters van Elysium Space, oud-NASA-werknemer Thomas Civeit, hebben mensen bijzondere gevoelens bij de ruimte. "Mensen kijken al zolang ze bestaan naar de maan om terug te denken aan overleden ouders en grootouders", zegt hij. "Een ruimtereis is dan ook een mooie manier om afscheid te kunnen nemen."

Na de reizen naar de maan en rond de aarde, wil Eysium aan de slag met nog verdere 'asreizen'. Het bedrijf hoopt aan het eind van het jaar een 'Milky Way Memorial' aan te kunnen bieden. Een reis waarmee as ver de ruimte in wordt gestuurd. "Naar het oneindige universum."