Geld nodig van een vrouw? Misschien zou je het haar liever niet vragen ‘als het de tijd van de maand weer is’, maar toch is ze juist dan het meest bereid om het te geven.
Dat blijkt uit een nieuw onderzoek onder meer dan 400 Duitse en Amerikaanse vrouwen. Tijdens experimenten kregen vrouwen de opdracht om fictief geld te verdelen tussen henzelf en een vreemde. “Talloze onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die sterker geneigd zijn om tijdens dit testje te delen ook in het echte leven vaker delen,” legt onderzoeker Christine Anderl uit. De vrouwen deden het testje op verschillende momenten in hun cyclus: kort na de ovulatie (eisprong en tijdens en na hun menstruatie.
Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen tijdens en kort na hun menstruatie sterker geneigd waren om geld met een vreemde te delen. Dit zijn ook de momenten waarop de vrouw weinig oestrogeen in het lijf heeft. Hoewel het onderzoek suggereert dat de vrouw coöperatiever is op het moment dat ze weinig oestrogeen in het lichaam heeft, moet nog aangetoond worden of oestrogeen echt de bepalende factor is.
Uit eerder onderzoek is al aangetoond dat hormonen als oxytocine (het knuffelhormoon) en het mannelijke geslachtshormoon testosteron invloed hebben op de bereidheid van mensen om met anderen samen te werken. Mogelijk kunnen we daar dus nu oestrogeen aan toevoegen. Grote vraag is of ook synthetische hormonen – zoals we die aantreffen in hormonale anticonceptiemiddelen – dit effect hebben op mensen.