Clean Air Nederland wil in een rechtszaak aantonen dat buren, die roken in hun eigen tuin of op het balkon overlast veroorzaken om zo ook het roken in de privésfeer aan banden te leggen. Voorzitter Tom Voeten in het AD: ”Ik denk aan flatbewoners die roken op een balkon naast de slaapkamer van de baby van de buren. Dat vind ik bijna misdadig.”
In het Burgelijk Wetboek staat dat buren elkaar niet mogen hinderen door onder meer stank en rook. Maar het is de vraag of je dat kunt aantonen, zegt Michel Vols, docent rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. ”De rechter zou kunnen zeggen dat het bij het stadsleven hoort. En als iemand longkanker heeft, komt dat dan door zijn rokende buurman, of rookte hij ook mee in het café?” Vols denkt dan ook dat het zo’n vaart niet zal lopen.
Toch is het begin dit jaar een ouder echtpaar in Duitsland gelukt om hun rokende buren van het balkon te verjagen. Het koppel uit Premnitz stoorde zich aan de rokers en werd door het hoogste rechtscollege in het gelijk gesteld. Clean Air Nederland hoopt op een soortgelijke uitspraak.