"Uit gegevens van onze administratie blijkt dat het aantal beschikbare kamers in uw woning groter is dan het aantal personen dat er staat ingeschreven. Zodoende komt u in aanmerking voor het opnemen van een of meerdere asielzoekers met verblijfstatus." Aldus getekend, de gemeente Barendrecht.

Let op. Het gaat natuurlijk niet ťcht om een brief van de gemeente, benadrukt een woordvoerster aan RTL Nieuws. Ze zegt dat inwoners die de brief hebben ontvangen zich niet druk hoeven te maken dat ze daadwerkelijk een asielzoeker krijgen toegewezen.

Slechts een persoon deed tot nu toe melding van ontvangst. Toch zit de gemeente in haar maag met de kwestie. Op haar website waarschuwt zij voor alle zekerheid voor mensen die 'namens de gemeente of het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers uw woning komen inspecteren'. "Laat deze mensen niet binnen, onthoud hoe de personen eruit zien en bel de politie."

De anonieme briefschrijver meldt in zijn schrijven dat het geselecteerde gezin 'tegen een kleine vergoeding' benodigdheden kan huren bij de gemeente, zoals stapelbedden, kledingkasten of beddengoed. Verder waarschuwt de persoon dat de meeste statushouders 'niet of uiterst gebrekkig' Nederlands spreken. "Het is raadzaam hen uiterst omzichtig te benaderen (Ö) om uw eigen veiligheid niet onnodig in gevaar te brengen."

Het zou dus om een grappenmaker kunnen gaan, geeft de gemeente toe. "Ik hoop het", zegt een woordvoerster. "We kunnen er veel theorieŽn op loslaten. Het lijkt er in ieder geval op dat het met een sisser afloopt."