De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft op dinsdag 13 oktober, in samenwerking met de politie Oost-Nederland en met toestemming van RVO.nl, in Almelo een brilkaaiman in bewaring genomen. Het dier zat in een kuip met water in de trapkast waar het veel te koud was voor een dergelijk dier.

In de woning werden meer exotische dieren aangetroffen die niet goed gehuisvest waren. De eigenaar heeft uiteindelijk van alle dieren afstand gedaan.

Bij een controle naar aanleiding van een melding bij meldpunt 144 troffen LID en politie een brilkaaiman van ongeveer 90 centimeter aan in de trapkast. De huisvesting van de kaaiman was ronduit slecht te noemen. In de kast was in de grond een kuip met koud water geplaatst. Daar omheen lag alleen maar zwarte landbouwfolie. Verder had het dier geen warmtelamp en was de omgevingstemperatuur slechts 12 graden. Voor deze diersoort moet dat 25 graden zijn. Een brilkaaiman kan ruim 2 meter lang worden en meer dan 50 kilogram wegen.

Naast de kaaiman zaten er nog een rattenslang, een vogelspin, een baardagame en een geelwangschildpad in de woning. Ook deze dieren hadden te koude en slechte huisvesting. Bovendien was de baardagame uitgedroogd. RVO.nl gaf op basis van deze bevindingen opdracht om alle dieren in bewaring te nemen en over te brengen naar een specialistische opvangadres waar ze de juiste verzorging krijgen. De eigenaar tekende uiteindelijk voor afstand van de dieren, die gaan dus niet meer naar hem terug.
Foto