Bij dierenopvangcentrum De Doornakker in Eindhoven krijgen ouderen niet zomaar een jong katje of hondje mee. Pas als een 65-plusser kan garanderen dat er na zijn of haar overlijden iemand voor het dier zorgt, wordt een kitten of pup meegegeven.

De lokale afdeling van de Dierenbescherming hanteert de leeftijdsgrens om te voorkomen dat de viervoeter zonder zorg achterblijft als het baasje overlijdt.Volgens de GGD leeft een 65-jarige in de regio Eindhoven gemiddeld nog 19,6 jaar. Gezonde huiskatten halen ook steeds vaker de 20 jaar. ,,Dat is echt geen uitzondering meer,'' zegt Vivian Jansen van de Dierenbescherming in Eindhoven namens De Doornakker.

Bij ouderenbond ANBO wordt verrast op deze vorm van leeftijdsdiscriminatie gereageerd, maar woordvoerder Joeri Veen zegt de beweegredenen wel te begrijpen. ,,Het is inderdaad leeftijdsdiscriminatie. Maar soms is kijken naar leeftijd legitiem. Dat ze bij het asiel een strikter beleid toepassen uit belang van het dier, is op zich nog niet verkeerd. Toch zou ik het asiel dringend willen adviseren om die leeftijdsgrens op te krikken.''