Sinds eind vorige week bekend werd dat aan de Chinese kunstenaar Ai Weiwei een bestelling legoblokjes werd geweigerd door het Deense speelgoedbedrijf, zijn kunstgalerijen en musea over de hele wereld begonnen met de inzameling van de legoblokjes zodat hij zijn geplande kunstwerk toch zal kunnen bouwen.
Ai Weiwei, die vaak bekritiseerd wordt door de Chinese autoriteiten, maakte vorig weekeinde bekend dat Lego een grote bestelling had geweigerd die was geplaatst door een Australische kunstgalerij waarvoor hij een nieuw werk zal bouwen over de vrijheid van meningsuiting.
Weiwei noemde die beslissing censuur en discriminatie, maar Lego zegt dat het niet wil dat de blokjes gebruikt worden voor projecten met een politieke agenda.
Eerder gebruikte Weiwei al lego voor de bouw van 'Trace': een reeks portretten van politieke activisten zoals Nelson Mandela en Edward Snowden, die werden tentoongesteld in de voormalige gevangenis van Alcatraz, voor de kust van San Francisco.
Musea zoals het Brooklyn Museum, de Royal Academy in Londen en kunstgalerijen als Martin-Gropius-Bau in Berlijn verzamelen de plastic bouwsteentjes voor de dissidente kunstenaar. Royal Academy, waar momenteel werken van Ai Weiwei worden tentoongesteld, en het Martin-Gropius-Bau museum moedigen mensen aan om BMW's die voor de musea staan, te vullen met legoblokjes voor de kunstenaar. Daaraan wordt massaal gehoor gegeven, aldus CBC.
Lego is op dit ogenblik de grootste speelgoedfabrikant ter wereld en China is één van de voornaamste groeimarkten voor het bedrijf. Lego zegt dat het al tientallen jaren hun beleid is om de blokjes niet te laten gebruiken voor projecten met een politieke agenda.
In 1996 raakte Lego betrokken bij een controversieel artistiek project toen de Poolse provocerende artiest Zbigniew Libera een concentratiekamp bouwde met legoblokjes. Dat werk wordt sindsdien over de hele wereld tentoongesteld. Lego zei dat het de bouwsteentjes nooit aan Libera zou hebben gegeven als het had geweten wat hij ermee van plan was.