Een bericht op Facebook door ambulancechauffeur Bartjan Baten heeft meer losgemaakt dan hij zelf had verwacht. Zijn verhaal is inmiddels al bijna 2000 keer gedeeld.

In zijn verhaal schrijft Baten dat hij met spoed onderweg was naar een onwel geworden meisje op een voetbalveld. Hierbij vond een bijna aanrijding plaats omdat een automobilist zat te bellen. De chauffeur moest zo hard op de rem trappen dat bij aankomst op de plaats van de melding de remschijven van de ambulance rookten.

Baten rijdt samen met zijn collega op een overzichtelijke B-weg en ziet vier auto’s voor zich rijden. ‘De 4 voertuigen zien mij en gaan keurig rechts op de rijbaan rijden, ik haal nr 1 in, nr 2, nr 3 en op het punt dat ik voorbij nr 4 wil (afstand middenberm 10 meter), schiet nr 4 ineens uit het niets naar het midden van zijn rijbaan, ik kan niet anders als mijn stuur naar links omgooien, linker rijbaan nog steeds leeg, en trap op de rem alsof mijn leven ervan af hangt, hetgeen ook het geval. Mijn collega klemt zich vast, wielen naar links maar ik ga nog rechtdoor, recht op de palen af. 1,5 mtr voor de betonnen rand incl palen schiet ik de linker rijstrook op die vrij was en rij door tot ik weer naar rechts kan, ..diepe zucht, zweet en woede!, de nr 4 auto reed rechts langs ons op het moment dat ik uitgeremd was....

Wat schetst mijn verbazing....Meneer zit @#$%#$@ te bellen!!! ‘

Baten zegt tegenover het AD dat hij niet had voorzien dat het zoveel reacties zou opleveren. Hij wilde hiermee een signaal afgeven. ‘Iedereen weet het, maar toch laten we ons afleiden. Door onze telefoon, een hamburger van de McDonalds of kleintjes achterin. Dat gedrag is bijna niet af te leren, ook niet als het bestraft zou worden. Ook ik kijk wel eens even snel naar een whatsappbericht. Maar ik wil mensen wel beroepen op hun spiegelgedrag: kijk in je spiegel, dan zie je mij aankomen en sluit je risico’s uit’, aldus Baten.