Een prachtig prentenboek onthult de waarheid over wie de echte Winnie de Poeh nu eigenlijk is. En nee: Winnie is geen lompe Britse teddybeer. Eigenlijk is Winnie een meisje. Het bekende vriendje van Christopher Robin blijkt genoemd te zijn naar een zwarte beer uit de Londense zoo, die de naam Winnie kreeg omdat hij, euh: zij, uit de Canadese stad Winnipeg afkomstig was.
Dit gekke verhaal wordt uit de doeken gedaan in het prentenboek 'Finding Winnie', dat werd geschreven door de achterkleindochter van de soldaat die Winnie destijds meenam naar Engeland.

Luitenant Harry Colebourn werd vanuit Winnipeg in 1914 tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Europa gestuurd om als dierenarts de paarden van de soldaten te verzorgen. Tijdens de reis naar Europa ontmoet hij tijdens een treinstop een man met een welpje van een zwarte beer. Colebourn neemt het welpje onder zijn hoede en betaalt de man 20 dollar voor de welp, die hij Winnipeg noemt (Winnie). Winnie werd zelfs de officieuze mascotte van het regiment van Colebourn. Maar toen de eenheid van Colebourn naar Frankrijk verkaste, besefte Colebourn dat hij zijn donzige vriendinnetje moest opgeven en liet hij haar achter in de Londense zoo.

Gelukkig hoefde Winnie zich niet te lang eenzaam te voelen, want ze maakte al snel een nieuw vriendje: een kleine jongen die haar graag kwam bezoeken in de zoo. En ja hoor: dat sympathieke knulletje luisterde naar de naam Christopher Robin, die in het Nederlands beter bekend is onder de naam Janneman Robinson. De echte Christopher hield zo van Winnie dat hij zijn eigen teddybeer naar haar vernoemde. Christopher's vader was ene A.A. Milne, de auteur van de succesvolle Winnie de Poeh verhalen. De rest is, zoals men zegt, geschiedenis.

Lindsay Mattick, de achterkleindochter van de luitenant, wilde haar kinderen dit toch wel unieke familie-erfstuk niet onthouden en maakte samen met illustratrice Sophie Blackall het schitterende boek over haar voorvader ťn zijn bijzondere vriendin. ,,Het verbaast mij dat veel Canadezen het verhaal en de geschiedenis van Winnie kennen, maar dat in de rest van de wereld dit nog niet het geval is. Mensen beseffen zich niet eens dat er een echte beer was. Ik wil mensen die van Winnie de Poeh houden laten zien dat het werkelijke verhaal achter haar net zo mooi en bijzonder is", aldus Mattick tegen ABC News.