Pluto blijkt ijsbergen te hebben van ruim drie kilometer hoog. Dat bleek tijdens een persconferentie van ruimteorganisatie NASA, waar de eerste scherpe foto van Pluto werd onthuld.

Op de beelden, gemaakt door ruimtesonde New Horizons, is Pluto voor het eerst van dichtbij te zien. De 'pukkels' op bovenstaande foto zijn de hoge ijsbergen. Het bijzondere is dat deze bergen niet uit gesteente bestaan, zoals op aarde, maar uit keihard bevroren water.

NASA presenteerde ook een scherpe foto van Pluto's maan Charon. De komende dagen zullen meer beelden die ruimtesonde New Horizons gisteren heeft gemaakt de aarde bereiken.

NASA is in de wolken met de foto's. "De beelden overtreffen al onze verwachtingen'', zei een woordvoerder van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Dinsdag maakte de ruimtesonde met de naam New Horizons contact met de aarde. Hij was toen al bijna tien jaar onderweg. De sonde vloog op dat moment langs Pluto en maakte urenlang opnames van zijn omgeving.

New Horizons is de eerste missie naar de dwergplaneet, die pas in 1930 werd ontdekt. Na zijn bezoek aan Pluto vliegt de New Horizons door. Rond 2047 bereikt hij de rand van ons zonnestelsel. Het is niet bekend of hij dan nog werkt.
Foto