Sommige inwoners van het Zuid-Afrikaanse Kaapstad zullen gedacht hebben dat er ufo's over de stad trokken. Maar in werkelijkheid ging het om een bijzondere wolkpartij precies boven de Tafelberg.

"Ik moet eerlijk zeggen dat de lucht er echt bizar uitzag, er hing een soort enge stilte", vertelt de Zuid-Afrikaanse Kyle Mijlof tegen Sky News. "Ik zat op mijn scooter en was op weg naar huis. Ik ben gestopt voor een snelle foto en had mijn helm nog op", vertelt hij.

"Het gaat om een lenticulariswolk", vertelt RTL-weervrouw Amara Onwuka. "Die ontstaan vaak in bergachtig gebied. De lucht moet stijgen over de berg heen en daalt achter de berg weer. In die golfbeweging ontstaan lenticulariswolken". De golfbeweging zorgt er ook voor dat de wolken zo'n mooie vorm krijgen, vertelt Onwuka. "Precies op het topje van de berg bereikt de lucht een 100 procent luchtvochtigheid en ontstaat de wolk."

Hoewel lenticulariswolken met name in de buurt van bergen voorkomen, is het niet heel ongewoon ze ook in Nederland te zien. "Wij hebben soms ook golven in onze atmosfeer waarin lenticulariswolken kunnen ontstaan", zegt Onwuka.

Lenticulariswolken komen dus wel vaker voor, maar de vorm en grootte kunnen sterk verschillen.
Foto