De tien jaar oude Aron Anderson heeft twee klaslokalen, een bibliotheek en een schoolplein helemaal voor zichzelf, maar er is niemand om mee te spelen.

Aron woont op het afgelegen Schotse eiland Out Skerries. Hij is nog maar de enige leerling op de lokale school. Later wil hij net als zijn vader visser worden. Hij vertelt: ”Het is soms raar dat er verder niemand op school is. Maar ik hou van deze plek. Ik kan rondrijden op mijn fiets en op ontdekkingstocht gaan. In de zomer ga ik zwemmen en van de pier af springen.”

Zijn privélessen kosten de gemeente een vermogen. Met meer dan 100.000 euro per jaar is zijn opleiding twee keer zo duur als een jaar op het prestigieuze Eton College. Engels, wiskunde, natuurkunde, kook- en technieklessen vinden plaats in een modern gebouwtje van twee kamers dichtbij de zee, zoals eigenlijk alles vlakbij zee is op het kleine Shetland-eiland ruim 600 kilometer ten noorden van Edinburgh.

Aangezien hij het enige kind is, zijn de beste vrienden van Aron dieren: een paar eenden, schapen en natuurlijk zijn hond. Dat is niet altijd zo geweest. Tot voor kort waren er nog meer kinderen, waaronder de broers van Aron, maar die zijn allemaal vertrokken naar de middelbare school, die 2,5 uur varen is. Hij ziet ze alleen nog in de weekenden en vakanties, als het weer het toelaat.

Ooit was er een bloeiende gemeenschap van zo’n 70 mensen in Out Skerries, maar nadat de zalmkwekerij en de middelbare school sloten, bleef Aron samen met zijn ouders als een van de weinigen over.