Een dagje shoppen en dan toch weer thuiskomen met die mooie schoenen, dat hippe shirtje of die te gekke oorbellen; spullen waar je eigenlijk geen geld voor had? Dan is de pratende handtas misschien iets voor jou.

'Niks daarvan' en 'Leg het terug, terugleggen': het zijn een paar van de zinnetjes die de handtas 'spreekt', wanneer je je bankpas of creditcard uit het speciale vakje haalt. Drie Britse studenten ontwierpen de tas als een eindopdracht voor de kunst- en designschool waaraan zij studeren.

In een speciaal gleufje in de tas zit een led-lichtje met een sensor. In datzelfde vakje stop je ook je betaalkaart. "Op het moment dat je je betaalpas eruit haalt, wordt er een signaal verzonden en gaat een heleboel elektronica, die verborgen zit in de tas, aan het werk", vertelt student Leanne Fischler aan de BBC.

Vlak na het pakken van je bankpas probeert de tas je nog tegen te houden, door bijvoorbeeld te zeggen: 'Is dat niet wat erg duur' en 'O nee, niet weer'. Stop je je bankpas dan direct terug, dan krijg je een beloning, bijvoorbeeld het zinnetje: 'Ik wist dat je het kunt'.

Of de tas ook echt op de markt gaat komen, is nog maar helemaal de vraag. De studenten gingen in eerste instantie uit van een experiment. "We willen dat mensen de tas zien en er een interactie mee aangaan", zegt ontwerper Rebecca Smith.

Overigens is de tas zeker niet alleen bedoeld voor vrouwen. Omdat het een unisex-model is, is het ook een oplossing voor mannelijke 'big spenders'.