IJsland kent sinds kort ineens veel zuïsten, aanhangers van een oude godsdienst uit Mesopotamië. Het heeft weinig met spiritualiteit te maken, maar alles met geld.

Tot nu toe hebben meer dan 3100 IJslanders zich geregistreerd als zuïst. Dat is ongeveer één procent van de bevolking van het eiland.

In IJsland bestaat een systeem van kerkbelasting. Mensen geven door tot welke kerk ze behoren en een deel van de inkomstenbelasting gaat naar die gemeenschap. Elk jaar betaalt een IJslander zo'n 73 euro.

Niet meedoen is geen optie. Mensen die zich niet registreren als lid van een kerkgemeenschap betalen even veel belasting als anderen.

Tegenstanders van die belasting hebben in het zuïsme een manier gevonden om het belastinggeld terug te krijgen. De initiatiefnemers hebben beloofd dat iedereen die zich bekeert zijn kerkbelasting terugkrijgt.

Op de Engelstalige website van de zuïsten staat dat het belangrijkste doel van de organisatie is dat de overheid niet langer geld van alle IJslanders gebruikt voor het financieren van geloofsgemeenschappen. Ook moet worden gestopt met het registreren van de religie van de inwoners. De organisatie zal ophouden te bestaan als het doel is bereikt.