In de afgelopen 58 jaar is er vanaf de aarde heel wat 'rotzooi' de ruimte in geschoten. In een indrukwekkende animatie is nu te zien hoe ons universum langzaam vol begint te raken.

In het filmpje is in één minuut weergegeven hoe de ruimte vanaf de eerste Sovjet Spoetnik in 1957, langzaam steeds voller wordt. In 2012 vlogen er al 21.000 objecten groter dan 10 centimeter in de ruimte en naar schatting zo'n 500.000 objecten van tussen de 1 en 10 centimeter, vertelt Michel van Baal, ruimtevaartingenieur en persvoorlichter van de TU Delft.

In het filmpje van een Britse ruimtevaartdeskundige van het University College London is te zien hoe al dat ruimteafval in drie banen rond onze aarde cirkelt. "Direct rond onze atmosfeer, op ongeveer 200 tot 800 kilometer van het aardoppervlak, vliegen aardobservatie satellieten," vertelt Van Baal. "Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan spionagesatellieten. Die moeten dichtbij staan, zodat ze goed kunnen inzoomen."

Op ongeveer 20.000 kilometer vliegen alle navigatiesatellieten. Satellieten die nodig zijn voor gps-apparaten en bijvoorbeeld plaatsbepalingen via Google Maps. Nog een ring daarbuiten, op ongeveer 36.000 kilometer van het aardoppervlak, vliegen veel telecom- en weersatellieten.

Van Baal vertelt dat veel ruimteafval, maar ook nog werkende satellieten op hoge snelheid rond de aarde draaien: snelheden van 28.000 kilometer per uur zijn niet ongewoon. Om te voorkomen dat nog functionele satellieten geraakt worden, worden alle objecten boven een bepaalde grootte gevolgd door radarstations op aarde. "Het komt zelfs wel eens voor dat het International Space Station moet uitwijken voor ruimteafval", zegt Van Baal.

Inmiddels is het steeds voller worden van onze ruimte een probleem waar serieus over gepraat wordt. Zo zijn er ideeën over een ruimtekerkhof. "Satellieten kunnen met hun laatste restje brandstof bijvoorbeeld buiten de voor ons belangrijke ruimte geschoten worden", zegt Van Baal. Maar ook het lanceren van 'sleepbootjes', die ruimteafval richting het kerkhof kunnen stuwen, is een idee waar in de ruimtevaart serieus over nagedacht wordt.

Overigens heeft Van Baal nog wel wat kritiek op het Britse filmpje. "De stippen van het ruimteafval rond de aarde zijn in het filmpje heel erg groot. Als je daadwerkelijk met een ruimtepak zou gaan kijken, dan ervaar je niets dan leegte."
Filmpje