De regelgeving voor het gebruik van de foto op identiteitsbewijzen is minder waterdicht dan het lijkt.
Een 35-jarige man uit Hellevoetsluis heeft vorige week een identiteitskaart gekregen waarop hij als clown staat afgebeeld. Met zware schmink en hoed op staat hij op de pasfoto. Hij liet zich daarbij inspireren door de 'Joker' uit de Batman-films.
Sinds augustus vorig jaar gelden er strenge regels voor pasfoto's op identiteitsbewijzen. Zo mag er geen hoofddeksel gedragen worden en moet er recht in de camera gekeken worden.
Uitzonderingen worden alleen gemaakt op medische gronden, of als mensen vanwege hun geloofs- of levensovertuiging anders op de foto willen.
De man zei bij de gemeente Hellevoetsluis dat hij uit levensovertuiging als 'Joker' op de foto stond. Daar ging de gemeente mee akkoord. Gisteren lukte het hem ook om op die manier een rijbewijs aan te vragen.
De hoed en de zware schmink maken het moeilijker om een gelaatsscan te maken van de pasfoto. Die wordt opgeslagen op een speciale chip in de ID-kaart.
De man uit Hellevoetsluis is zelf werkzaam in de beveiliging. Hij wil met zijn actie aantonen dat de huidige regels niet voldoen. Ook is hij er het niet mee eens dat zijn foto digitaal wordt opgeslagen in een gelaatsscan.
Staatssecretaris Nicolaï wil niet reageren op het bericht. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn de regels niet overtreden.