Er stonden al ruim tweeduizend beelden van Mao Zedong in China, maar blijkbaar was dat nog niet genoeg. In het dorpje Zhushigang in Centraal-China doken deze week namelijk foto's op van een bijna 37 meter hoog standbeeld van hem. Het is daarmee in één klap het hoogste Mao-bouwwerk in het land.

Het hoogste standbeeld van Zedong tot nu toe was 34 meter hoog en werd in 2008 gebouwd bij een universiteit in Peking. Met het bouwwerk wilde de universiteit de docenten vertrouwen geven en bij de leerlingen het patriottisme versterken. Maar dat beeld is dus niet langer de grootste.

Het nieuwe beeld is gefinancierd door lokale boeren en ondernemers en kostte ruim vier ton. De bedoeling is dat er hierdoor meer toeristen naar de centrale provincie Henan komen. Volgens de South China Morning Post merken dorpelingen nu al dat er veel bezoekers op de foto gaan met het standbeeld.

Het bouwwerk is niet gemaakt van echt goud, maar van beton en staal. Vervolgens is het standbeeld goud geverfd.

De voormalig communistisch leider Zedong wordt in China nog steeds op veel manieren afgebeeld. Na zijn dood in 1976 en de opkomst van het kapitalisme in China werden veel van zijn beelden vernield. De laatste jaren worden er echter steeds meer sculpturen van Zedong gebouwd.
Foto