Leaders Number One. Zo heet het nieuwe parfum dat geďnspireerd is door de Russische leider Vladimir Poetin. En het ruikt onder meer naar...balsemzilverspar.

Het luchtje ging vlak voor de kerst in Rusland in de verkoop en kost 6000 roebel, omgerekend ongeveer 76 euro. De geur van Poetin zit in een glanzend zwart flesje, waarop het profiel van het hoofd van Putin staat, evenals de woorden 'Inspired by Vladimir Putin'. De bedenker is Vladislav Rekunov, een Wit-Russische parfummaker. Volgens hem is het een warme, getextureerde geur, zegt hij tegenover de Britse krant The Guardian. Aan Business Insider vertelt hij dat hij hoopt dat de geur mensen ook verenigd. "Het is een aantrekkelijke en natuurlijke geur."

De Belgische parfumkenner Lieve Debrauwer hoopt dat de geur niet écht naar Poetin ruikt, maar geďnspireerd is door Poetin. "Dat staat ook op het flesje. Het zal eerder een karaktertrek zijn."

Een geur die leiderschap uitstraalt is volgens Debrauwer leer: "Dat wordt trouwens in heel veel parfums gebruikt, zeker in de niche-parfumerie, voor mannen en vrouwen."

Bergamot, limoen en zwarte bes
Maar in het geurtje van Poetin zit geen leer. In de topnoot zit bergamot, citroen en zwarte bes. In het hart van het parfum zit balsemzilverspar en cederhout. "Heel typisch voor mannelijke parfums is dat ze naar hout ruiken. Ze zijn vaak ook fris en kruidig", zegt Debrauwer.

In de basisnoot van het parfum zit musk en tonkaboon. Die eerste maakt het "waarschijnlijk mannelijk", zegt Debrauwer, de tonkaboon zorgt voor sensualiteit en zachtheid. "Tonkaboon is een zoete, sensuele geur", aldus Debrauwer.

Er moet ook een vrouwelijke variant van de geur op de markt komen. Wanneer is nog niet bekend.