Aziatische voetbalclubs maken regelmatig gebruik van Wikipedia om te bepalen of een speler een aantrekkelijke aankoop is. Oplichters spelen daar handig op in.

Met name middelmatige Braziliaanse voetballers blijken door deze praktijken op Wikipedia opeens indrukwekkende cv’s te hebben. Afgaande op hun lemma in de open-source encyclopedie hebben ze bij clubs gespeeld waar men nog nooit van de betrokken spelers heeft gehoord.

Ook komt het voor dat een voetballer volgens Wikipedia plotseling topscorer is of veertien centimeter langer dan hij in werkelijkheid. Met name tijdens de transferperiode wordt de betreffende Wikipedia-pagina’s overspoeld met verkeerde gegevens, schrijft Vocativ.

Wie er precies achter het moedwillig verspreiden van deze onjuiste informatie zit, is niet zeker. De spelers zelf, die op deze manier een lucratief contract in de wacht kunnen spelen, lijken voor de hand liggende verdachten. In 2011 ontdekte Wikipedia bijvoorbeeld dat een groep sockpuppets handelde in opdracht van het Maleisische nationale elftal.

Maar vermoedelijk spelen er ook andere belangen mee. Zo is het waarschijnlijk zo dat Oost-Timor, waar veel Braziliaanse spelers zich laten naturaliseren om makkelijker aan de slag te kunnen bij een Aziatische club, goed kan verdienen aan transfers van de betreffende spelers. Door de informatie op Wikipedia te manipuleren, kan het transferbedrag kunstmatig worden opgeschroefd.