Een mysterieuze stank heeft vrijdagmiddag het Van Weel Bethesda Ziekenhuis in Dirksland in rep en roer gebracht.

Patiënten in de wachtkamer en ook een internist klaagden over de penetrante, chemische lucht in één van de poliklinieken. Sommigen zeiden er last van te krijgen. Omdat de eigen technische dienst van het ziekenhuis niet kon vinden wat de oorzaak was, werd de vrijwillige brandweer van het dorp op Goeree-Overflakkee opgetrommeld. Die keek onder meer het ventilatiesysteem na, maar dat werkte naar behoren.

Omdat de oorzaak van de stank uitbleef, werd zelfs serieus overwogen om de polikliniek te ontruimen. Totdat één van de brandweermannen een tas zag staan onder één van de stoelen. Toen hij daaraan rook, bleek dat die de oorzaak van de ellende was.

In de tas zaten volgens woordvoerder Bas den Hartog van het ziekenhuis net gekochte schoenen, die de penetrante geur verspreidden. ,,Leer kan zo'n sterke lucht veroorzaken,'' weet Den Hartog.

De nietsvermoedende eigenaar van de schoenen, die ondertussen door een arts werd geholpen, kreeg nadat hij in de wachtkamer terugkeerde zijn tas in handen gedrukt en verdween. De vieze lucht was, mede dankzij grondig ventileren, snel weer verdwenen, aldus de ziekenhuiswoordvoerder.