Duizenden inktvissen liggen als een vlezige laag te rotten op het strand van een Chileens eilandje. De lokale bevolking maakt zich zorgen over mogelijke gezondheidsrisico's. Om nog niet te spreken van de stank.

De afgelopen dagen zijn duizenden grote pijlinktvissen op het strand van Santa Maria aangespoeld. Door de hitte en hun enorme aantal komt er een helse stank vrij. Omwonenden maken zich zorgen om hun gezondheid door de ondraaglijke lucht die zich over het eiland verspreid.

Waarom de inktvissen massaal zijn doodgegaan is nog niet duidelijk. Deskundigen denken dat een tekort aan zuurstof in het water de doodsoorzaak zou kunnen zijn, of dat het komt door de hoge temperatuur van het zeewater.

Het komt wel vaker voor dat er inktvissen aanspoelen op de stranden van Santa Maria in deze tijd van het jaar, maar dat het er nu zoveel zijn is niet eerder voorgekomen. Eind vorig jaar spoelden er ook tientallen beschermde walvissen aan bij de kust van Chili.

Onderzoekers van het Chileense Instituut voor Visserij en Aquacultuur hebben nu enkele inktvissen verzameld om te onderzoeken hoe het kan dat ze zo massaal zijn aangespoeld. De rest van de inktvissen zal met behulp van bulldozers worden opgeruimd.
Foto