Veel mensen zijn bang voor de tandarts. En vaak heeft dat alles te maken met het feit dat die tandarts naalden gebruikt om (een deel van) de mond te verdoven voor een ingreep. Voor die mensen hebben wetenschappers nu goed nieuws: in de toekomst heeft de tandarts mogelijk geen naalden meer nodig om te verdoven. Je wordt dan verdoofd met behulp van een heel klein elektrisch schokje.

Nu is het vaak zo dat tandartsen mensen die echt heel erg bang zijn voor naalden een speciale behandeling geven. Voordat deze mensen met een naald verdoofd worden, krijgen ze eerst een plaatselijke verdoving die moet voorkomen dat ze de naald voelen. Vaak is die plaatselijke verdoving een soort hydrogel die lidocaïne en prilocaïne bevat en op de plek waar verdoofd moet worden, wordt aangebracht. Zodra die verdoving ingewerkt is, wordt – met een naald – de verdoving die nodig is voor de ingreep toegediend. Wetenschappers vroegen zich af of ze de eerste verdoving – waarbij dus nog geen naalden worden gebruikt – effectiever kunnen maken, zodat die tweede verdoving overbodig wordt. En ja, dat kan, zo ontdekten ze. Door een klein elektrisch schokje toe te dienen, wordt de verdoving effectiever.

De onderzoekers ontwikkelden een hydrogel die goed aan de binnenzijde van de mond blijft plakken. In die hydrogel stopten ze twee verdovende middelen. Ze smeerden de hydrogel aan de binnenzijde van de mond van een varken en dienden deze een klein elektrisch schokje toe. Het schokje zorgde ervoor dat de verdovende stof veel sneller in het lichaam terechtkwam. De verdoving werkte dus snel, maar bleef ook lang zitten.

De onderzoekers zien grote mogelijkheden voor deze manier van verdoven. “Zonder naalden verdoven, bespaart kosten en maakt patiënten meegaander,” stelt onderzoeker Renata Fonseca Vianna Lopez. Bovendien is de kans op ontstekingen kleiner. De tandarts zou door deze nieuwe aanpak wellicht ook wat toegankelijker worden, met name voor kinderen en mensen met een angst voor naalden.