Autodealer Patrick Maaskamp uit Nuenen snapt nog steeds niet hoe het hem heeft kunnen gebeuren: "Het ging in een roes. De plek waar de auto had moeten staan was ineens leeg."

Op 30 oktober 2015 heeft een man interesse in de Chevrolet Captiva die bij RDS Automotive te koop staat. Autodealer Patrick Maaskamp besluit samen met de potentiŽle klant een proefritje te maken.

Wanneer ze terugkomen op het terrein van de autodealer ziet Maaskamp dat er een andere klant aankomt. "Ik zeg 'ik kom zo bij u terug', loop naar binnen en maak een afspraak met de andere klant. Dat heeft in totaal maximaal twee minuten geduurd."

Maar als Maaskamp weer naar buiten loopt is de plek waar de auto had moeten staan leeg. Tegen RTL Nieuws vertelt hij: "Ik rende terug naar binnen en dacht: 'ben ik nu zo stom geweest om de autosleutels niet mee naar binnen te nemen'?" Wanneer bij zijn bureau aankomt ziet hij ze gewoon liggen, inclusief reservesleutels. Maaskamp belt meteen de politie. "En terwijl ik met die agent aan de telefoon zit, kijk ik nog eens goed naar de sleutels. En verdorie, de reservesleutel blijkt te zijn verwisseld met een andere autosleutel!"

Zeker weten doet hij het niet, maar Maaskamp denkt dat de autodief de wisseltruc tijdens de proefrit heeft kunnen uitvoeren. Opsporing Verzocht heeft inmiddels aandacht besteed aan de zaak. De dader was zo vingervlug dat het de politie er rekening mee houdt dat hij vaker dit soort diefstallen pleegt.

Patrick Maaskamp is niet de enige autodealer die dit is overkomen. Ook Tonnie van der Heijden die eveneens een autozaak in Nuenen heeft herkent het fenomeen: "We hadden hier twee jaar terug een Audi A6 stationwagon staan. Er kwamen twee mannen met een kindje die een proefrit wilden maken. Van der Heijden denkt dat ze toen de reservesleutel hebben omgeruild voor een willekeurige andere autosleutel, want in de nacht daarna kwamen ze terug en 'hebben ze de Audi zonder braaksporen meegenomen', zegt Van der Heijden tegen RTL Nieuws.

De Audi van Van der Heijden werd 6 weken later teruggevonden. "Ik probeerde de reservesleutel, maar die bleek niet te passen. Toen wist ik zeker dat ze een wisseltruc hadden uitgevoerd," vertelt hij.

Van de gestolen Chevrolet van Maaskamp ontbreekt nog ieder spoor. De politie heeft inmiddels vier tips ontvangen naar aanleiding van onderstaande bewakingsbeelden die werden uitgezonden bij Opsporing Verzocht.
Filmpje