De politie in Tadzjikistan heeft het afgelopen jaar de baarden van zo'n dertienduizend mannen afgeschoren. De autoriteiten in het Aziatische land beschouwen lange baarden als teken van een radicaal-islamitische overtuiging.

Politiemensen haalden de mannen van straat voor een gedwongen scheerbeurt. Daarnaast overtuigde de politie het afgelopen jaar naar eigen zeggen zo'n tweeduizend vrouwen om hun hoofddoek af te doen. Winkels en kraampjes die hoofddoeken verkochten, zijn op last van de overheid gesloten wegens het verkopen van 'niet-traditioneel-Tadzjiekse kleding'.

President Emomalii Rachmon, die al sinds 1992 aan de macht is in de voormalige Sovjetrepubliek, tracht te voorkomen dat zijn bevolking wordt blootgesteld aan invloeden van buitenaf. Vooral om de politieke islam maakt de regering zich zorgen. Tadzjikistan is een buurland van Afghanistan. Vrijwel de gehele bevolking is moslim, maar de staat is seculier en autoritair. Moslims mogen hun geloof belijden, maar de overheid oefent grote controle uit over het religieuze leven.