KanoŽn tijdens werktijd, inklokken in je ondergoed of gewoon lekker een dagje vrij: Italiaanse ambtenaren maken zich er massaal schuldig aan. Maar niet meer voor lang want de overheid is het zat.

ItaliŽ neemt stevige maatregelen tegen falende ambtenaren. Komen zij niet opdagen voor hun werk, dan krijgen ze straf. Een speciaal decreet moet schorsing en ontslag makkelijker maken. Ook worden ze aansprakelijk voor de kosten daarvan.

Het verzuim in ItaliŽ onder ambtenaren is drie keer zo hoog als in de particuliere sector. Er zijn tientallen gevallen bekend van ambtenaren die wel komen inklokken maar daarna weer vertrekken. ItaliŽ-correspondent Pauline Valkenet: ďIn oktober vorig jaar is er zelfs een agent gefilmd die kwam inklokken in zijn onderbroek. Hij dook daarna waarschijnlijk weer zijn bed in.Ē Ook benoemt Valkenet de problemen bij het Italiaanse openbaarvervoerbedrijf: ďEr werken daar 12000 mensen. Iedere dag zijn er gemiddeld 1500 niet op hun werk. Ze worden nietsdoeners genoemd.Ē

Om het verzuim aan te pakken heeft de Italiaanse overheid nieuwe regels bedacht. Wie bijvoorbeeld op heterdaad wordt betrapt mag binnen 48 uur geschorst worden en krijgt geen salaris. Als de rechter de falende ambtenaren ontslaat krijgen zij daarbovenop een boete ter hoogte van zes maanden salaris, vanwege toegebrachte schade aan de overheid. Ook leidinggevenden worden strenger aangepakt. Zij moeten ingrijpen als ze iemand onterecht zien verzuimen anders worden zij zelf ontslagen.