In de Verenigde Staten heeft een man levenslang gekregen nadat hij voor de tiende keer was veroordeeld voor rijden onder invloed. Het is volgens de rechter de enige manier om de inwoners van Parker Country in Texas te beschermen tegen Ivy Ray Eberhardt.

Sinds 1980 is de 62-jarige Texaan twaalf keer gearresteerd met een te hoog promillage in zijn bloed; tien keer werd hij veroordeeld. Hij zat al meerdere keren in de gevangenis, maar hij bleef rijden als hij dronken was.

"Het is mijn taak om burgers te beschermen en de enige manier waarop ik dat kan doen, is jou zo lang als ik kan, op te sluiten op een plek waar je niet kunt rijden", zei de rechter tegen Eberhardt.

Eberhardt werd in april 2014 in Texas gearresteerd toen hij aan het spookrijden was op de snelweg. De politie vond drie lege flessen whiskey in zijn auto, een vierde was bijna leeg. Maar vlak voor zijn veroordeling wist hij te ontsnappen. Hij sneed zijn enkelband af en vluchtte naar de staat Colorado.

Daar werd hij opnieuw dronken achter het stuur opgepakt, waarvoor hij 300 dagen moest zitten. Vervolgens werd hij teruggestuurd naar Texas om daar alsnog voor de rechter te verschijnen.

Over vijftien jaar kan Eberhardt voor het eerst een gratieverzoek indienen.