Hoewel hij erg in de war moet zijn, heeft de roodkeelnachtegaal het in Hoogwoud nog steeds naar zijn zin en lijkt het diertje niet van plan om uit de woonwijk te vertrekken.

De verdwaalde vogel van bijna 20 centimeter zal waarschijnlijk ook dit weekend een bezienswaardigheid zijn voor vogelaars en fotografen uit heel het land en zelfs uit andere landen.

De roodkeelnachtegaal werd voor het eerst vorig weekend opgemerkt in een tuin in het Noord-Hollandse dorp. Toen was het diertje alleen goed te zien vanuit de woonkamer, maar hij heeft zich laten verleiden te verhuizen naar een struik die vogelliefhebbers iets verderop voor hem hebben neergelegd. Daar kan meer publiek komen.

De insectenetende vogel hoort een groot deel van het jaar in SiberiŽ thuis en overwintert in Zuidoost-AziŽ. Het is niet duidelijk hoe hij in Hoogwoud verzeild is geraakt.

Het ontbreekt de vogel volgens Remco Hofland van Dutch Birding Association aan niets. "Hij heeft een plekje gevonden waar hij te eten heeft en waar hij kan slapen. Dat is voor een vogel in de winter het belangrijkste."

Het beestje mag dan veel kijkers trekken, hij laat zich zo weinig mogelijk zien. Hofland: "Roodkeelnachtegalen verstoppen zich in het groen. Hij komt alleen van zijn plaats om eten te zoeken en dat doet hij ook nog het liefst onder zijn struik."

Toch zal het ook dit weekend dringen zijn, verwacht Hofland. Daarom heeft Dutch Birding Association regels opgesteld om iedereen aan de beurt te laten komen en om overlast voor de bewoners te voorkomen.

Tussen de Nederlandse vogelliefhebbers doken de afgelopen dagen ook vogelaars op uit het buitenland. Hofland weet van iemand die op Schiphol aankwam, een taxi bestelde naar Hoogwoud en nadat hij daar een foto van de vogel had gemaakt weer met de taxi terugging naar de luchthaven.
Foto