De Finse Aalto-universiteit gaat helpen bij het verplaatsen van een inheems Noord-Amerikaans volk dat wordt bedreigd door een natuurramp. Dit schrijft ninefornews.nl op basis van berichtgeving van de Finse krant yle.fi

Volgens professor Trev Harris van de Finse universiteit is er een dreiging dat het reservaat van de indianenstam in de staat Washington volledig door een tsunami van de kaart zal worden geveegd. Daarom gaat de stam het hoger opzoeken. De Quileute-gemeenschap van La Push ligt aan de monding van de Grote Oceaan in een gebied dat gevoelig is voor aardbevingen. De universiteit van Finland wil een nieuw thuis voor de stam creëren waar het veilig is. In het nieuwe hoger gelegen gebied moeten 50 nieuwe huizen komen en een nieuwe school worden gebouwd.

De professor vertelt dat de Quileute-stam elk jaar een ritueel doet, waarbij iedereen in het reservaat walvissen, dolfijnen, haaien en zeehonden oproept door middel van drumgeluiden. Daarna interpreteert het opperhoofd van de stam de geluiden die de dieren maken. Volgens professor Harris hebben de stamhoofden nu de informatie gekregen van walvissen uit de Grote Oceaan dat ze binnenkort zullen worden getroffen door een tsunami.

Om de nieuwe nederzetting te bouwen, wordt de stam financieel ondersteund door de overheid, maar nadat bekend werd, dat de stam overheidsfinanciering zou krijgen, werden de stamoudsten overspoeld met aanbiedingen van bedrijven. Echter, de stamoudsten hebben niet zo veel op met de zakenwereld en besloten de Aalto-universiteit in te huren, aldus de krant. De Finse universiteit heeft plannen om de inheemse manier van bouwen nieuw leven in te blazen. Tegen 2017 moet de nieuwbouw klaar zijn, want dan zal de natuurramp plaatsvinden.

Sinds de ondertekening van het Verdrag van Quinault in 1855, verblijven de Quileute in het Quileute Indian Reservation. Het merendeel van hen woont in het dorpje La Push, aan de monding van de Quillayute in de Grote Oceaan. Ze beschikken over een reservaat van zo’n 4000 vierkante kilometer.