Veel ouders dringen er bij hun kinderen op aan: eet je bord leeg. Maar nieuw onderzoek wijst uit dat het 'eet je bord leeg'-principe juist niet goed is voor kinderen.

'Kinderen in arme landen hebben geen eten, dus moeten wij alles opeten wat ons wordt voorgezet. En als dat niet helpt, is er altijd nog het dreigement: 'Bord niet leeg? Dan ook geen toetje!'.

Het 'eet-je-bord-leeg'-principe is in veel huishoudens een duidelijke regel aan tafel, maar uit nieuw onderzoek van het European Journal of Clinical Nutrition waarover Medical Express schrijft, blijkt het juist niet goed te zijn om je kind aan te sporen zijn bord leeg te eten.

Waarom? Kinderen die als gewoonte hebben meegekregen hun bord leeg te eten, gaan ook op latere leeftijd meer eten, concluderen onderzoekers. Die kinderen hebben gemiddeld genomen een hogere BMI dan kinderen die dat niet hoeven te doen.

Ook herkennen kinderen innerlijke signalen van 'honger hebben' en 'vol zitten' niet goed meer door het 'eet je bord leeg'-principe.

Hoe moet het dan wel? Een tip zou volgens de onderzoekers kunnen zijn: zet kinderen kleine hoeveelheden eten voor. En als ze nog honger (of trek) hebben als het bord leeg is, kunnen ze nog wat meer krijgen.