Polen wil opheldering van Duitsland over een carnavalswagen die de draak steekt met Jaroslav Kaczynski, de leider van de Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid. Minister van Buitenlandse Zaken Waszczykowski wil van Berlijn weten wat de bedoeling van deze grap is.

De praalwagen stelt Polen voor als een mishandelde vrouw, onder het juk van de conservatieve partijleider Kaczynski. De wagen stond gisteren even voor het raadhuis van Düsseldorf. De carnavalsoptocht ging wegens het slechte weer niet door.

Waszczykowski beschouwt de satirische afbeelding van Kazcynski als een vorm van minachting voor de Poolse staat en Poolse politici.

Kaczynski staat afgebeeld als een dictator, met zijn laars op het hoofd van een bloedende vrouw die Polen voorstelt. Minister Waszczykowski zei voor de Poolse radio dat hij weet dat ook andere politici tijdens het carnaval belachelijk worden gemaakt. Toch dringt hij aan op een verklaring van de Duitse regering.

De Poolse premier Szydlo is eind deze week voor het eerst op bezoek in Berlijn, drie maanden na haar aantreden. Dat is later dan gebruikelijk voor nieuwe Poolse regeringsleiders.