Het werk van hulpverleners wordt soms bemoeilijkt door omstanders. Zo ook bij de reanimatie van een 35-jarige moeder die werd doodgestoken. Eén van de agenten die aanwezig waren, doet zijn verhaal. "Iemand maakte foto's van het slachtoffer."

De moeder van drie kinderen werd afgelopen donderdag doodgestoken in Amsterdam. Op een kleine afstand van de basisschool waar haar kinderen op zitten. In een indrukwekkende post op Facebook beschrijft agent Wout van Noord hoe zijn collega's het slachtoffer amper konden helpen vanwege de omstanders.

"Dicht op het slachtoffer staan meerdere omstanders. Sommigen emotioneel, het merendeel alleen nieuwsgierig", schrijft Van Noord. "Die aanblik alleen al doet wat met mij. Ze hinderen mijn reanimerende collega’s en staan pal boven het slachtoffer te gapen."

Terwijl de vrouw in de regen op de grond ligt, proberen de agenten haar te redden. Van Noord probeert te zorgen dat zijn collega's de ruimte hebben om te werken. "Het verbaast me oprecht hoeveel moeite het kost om deze mensen op afstand te krijgen, zodat we ons werk kunnen doen."

Het absolute dieptepunt voor de agent is een omstander die foto's maakt van het slachtoffer, dat dan nog vecht voor haar leven. "Inwendig kook ik, maar ik moet professioneel kalm blijven", zegt Van Noord. "Hoe zou hij het vinden als hij als slachtoffer gefotografeerd zou worden? Na afloop zag de man gelukkig het nutteloze en het onredelijke van zijn actie in en bood zijn excuses aan."

De vrouw is naar het ziekenhuis vervoerd, maar ze heeft de steekpartij niet overleefd. Er is wel een verdachte aangehouden. Die aanhouding levert in eerste instantie euforie op bij Van Noord, maar dat ebt snel weg. "Ik heb de verdachte in de ogen kunnen kijken. Het zinloze van de daad die zoveel levens verwoest heeft, kan ik niet begrijpen."