Ze hadden hun uiterste best gedaan om 36 topstukken van Van Gogh naar hun museum te halen. Met succes. Maar, zo vroeg het personeel van het museum Art Institute of Chicago toen af, hoe zorgen we dat iedereen van onze expositie weet?

Het antwoord komt in de vorm van een slaapkamer. Wie de komende tijd in de buurt van Chicago is, kan overnachten in een tafereel dat de meester schilderde. Op Airbnb (het online platform voor vakantiehuizen en slaapplekken) adverteert het museum een ruimte die gemodelleerd is naar de beroemde 'Slaapkamer te Arles'.

Het bed, de stoelen, het nachtkastje, de spiegel aan de wand - als we de foto's op Airbnb mogen geloven, bestaan ze nu echt. Op de details is goed gelet. Zelfs de zwarte lijnen waarmee Van Gogh de objecten markeerde, zijn present. Net als een badkamer, airconditioning, een wasmachine en draadloos internet.

De prijs voor één nacht: 10 dollar, ofwel 9 euro.

"Dat vraag ik alleen maar omdat ik verf moet kopen", schrijft de opsteller van de advertentie, 'Vincent'. "Ik regel met alle plezier kaartjes voor mijn expositie in het Art Institute of Chicago voor je." Die opent zondag en loopt tot 10 mei. In het museum staat je een 'meer genuanceerde en diepere blik op Van Goghs leven in Frankrijk' te wachten, zegt medewerker Amanda Hicks op de website van de lokale televisiezender ABC7.

Helemaal nieuw is het idee om de slaapkamer na te bouwen niet. In 1989 deed de Nederlandse kunstenaar Cornel Bierens al eens hetzelfde. Zijn kamer toerde een tijdje door Europa en won uiteindelijk een Franse cultuurprijs. In het Van Gogh-museum staat ook een slaapkamer, al is die minder trouw aan het origineel dan de kamer in Chicago. En overnachten is er verboden.
Foto