Niet het zikavirus, maar een insectenbestrijdingsmiddel is misschien wel de oorzaak van de misvormde babyís in Zuid-Amerika. Dat stellen groepen artsen uit ArgentiniŽ en BraziliŽ.

Eerdere epidemieŽn van het zikavirus hebben namelijk niet geleid tot misvormingen, stellen zij. Terwijl er sinds 2014 wel een speciaal type insectengif in het drinkwater in zit in de getroffen gebieden.

Marc van Ranst, hoogleraar virologie aan de KU Leuven, vindt het nog te vroeg om te beweren dat de microcefalie (misvormde schedels en hersenen, red.) door het insectengif komt, maar dat het zeker onderzocht moet worden: "De virale verklaring, die van het zikavirus, is nog het meest waarschijnlijk, maar het zou fout zijn om deze nieuwe verklaring meteen van tafel te vegen."
Marc van Ranst: "In Colombia hebben ook al honderden zwangere vrouwen het zikavirus gekregen, maar er is nog geen enkel geval van microcefalie gezien."

Volgens Van Ranst is de virale verklaring zo bijzonder waarschijnlijk, omdat zowel in de misvormde hersenen van de babyís, als in het vruchtwater genetisch materiaal van het zikavirus is gevonden. Van Ranst: "Maar het is nog niet 100 procent zeker. Als je goede wetenschap wilt uitoefenen, moet je proberen je eigen ongelijk te bewijzen."

Of microcefalie nou veroorzaakt wordt door een mug of het drinkwater, Van Ranst is duidelijk in zijn advies aan zwangere vrouwen: "Geen enkele twijfel. Als je zwanger bent, blijf je daar weg. Er zijn in Nederland ook mooie plekken om op vakantie te gaan."