Af en toe klapt er een stewardess of piloot uit de school over wat er allemaal misgaat in een vliegtuig. Onlangs heeft een voormalige werkneemster van een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij een stuk geschreven over de wanpraktijken aan boord. Alison Hope raadt in ieder geval aan om desinfecterende doekjes mee te nemen (vanwege de spermaresten op je tafeltje).
1. Koffie en thee
Het water voor koffie en thee komt uit een tank die heel lastig schoon te maken is. Dat water is dus smerig. Hope adviseert om aan boord koude drankjes uit afgesloten blikjes of flessen te kiezen.
2. Vluchtnummers
Luchtvaartmaatschappijen veranderen vaak vluchtnummers die geassocieerd kunnen worden met toestellen die gecrasht zijn. Dat klinkt veiliger en betrouwbaarder, maar dat is het natuurlijk niet.
3. Het tafeltje
Het uitklaptafeltje is de goorste plek van het hele vliegtuig, aldus Hope. Er kunnen poepsporen op zitten, omdat moeders hun baby verschonen op dat plankje. Verder zitten er op de tafeltjes, die standaard slecht worden schoongemaakt, sporen van braaksel en andere lichaamssappen. Volgens de stewardess komt het bovendien vaak voor dat mensen het tafeltje als camouflageschotje gebruiken om tijdens een vlucht te masturberen.
4. De zitplaats
Het maakt niet uit waar je gaat zitten in een vliegtuig. Alle stoelen zijn even veilig. “Analyses bij crashes zouden uitwijzen dat je meer kans hebt om te overleven als je in de rijen achter de vleugels zit. Professionals uit de vliegtuigindustrie vertellen een heel ander verhaal: als een vliegtuig na een duikvlucht keihard in zee stort, dan sterft iedereen.”
5. Onderhoud
Met elk vliegtuig is wel iets mis. Hope: “Veel kleine storingen komen meestal pas aan het licht tijdens reguliere onderhoudsbeurten. Ze blijven onopgemerkt als een vliegtuig na een reis kort aan de grond staat.”
6. Sterfgevallen
“Als iemand overlijdt wordt meestal een tussenlanding gemaakt,” vertelt ze. “Maar het gebeurt ook dat mensen ongemerkt sterven. Dat komt dan pas aan het licht als iedereen is uitgestapt. Dan zit er opeens een lijk in het vliegtuig.”