Toen zijn familie vluchtte uit Irak ging Kunkush de kat mee, maar tijdens de lange tocht verdwaalde het beestje. Dankzij vrijwilligers en Facebook is Kunkush na maanden weer met zijn hevig geëmotioneerde baasjes herenigd. Zijn hele avontuur werd vastgelegd.

De moeder en haar vijf kinderen vluchtten maanden geleden uit de door terreurbeweging IS bezette stad Mosul. Samen met hun geliefde kat Kunkush wisten ze het Griekse eiland Lesbos te bereiken. De kat werd angstig van de drukte en sprong uit zijn mandje.

Samen met vrijwilligers zocht de familie uren naar hun kat, zonder succes. Het gezin werd in een registratiekamp geplaatst en reisde door. Maar een week na zijn verdwijning dook Kunkush weer op, verzwakt en vies.

De vrijwilligers die hem vonden, herinnerden zich nog de Iraakse moeder en haar kinderen die zochten naar hun kat. Ze noemde het beestje Dias - de moderne Griekse naam voor de god Zeus - en verzorgde hem.

Terwijl er naarstig werd gezocht naar zijn baasjes, mocht de kat wonen bij de vrijwilligers Amy en Ashley. Er werden posters van het beestje opgehangen in ontvangstcentra en zijn verhaal werd verspreid onder hulpverleners die vluchtelingen begeleiden.

Er werd zelfs een Facebook-pagina opgericht: Reunite Dias, ofwel: herenig Dias. Er werd alles aan gedaan zijn baasjes te vinden terwijl de kat zelf aansterkte in Griekenland. "Ik weet hoeveel hoop waard is voor mensen die niets meer hebben", zegt vrijwilliger Amy tegen Mashable.

"Ik dacht dat als zijn familie zo haar best deed om hun kat mee te nemen, ze hem ook als een echt familielid zagen. Ik wilde ze op zijn minst de kans te geven te weten dat hij gezond is." Amy nam Dias/Kunkush mee naar Berlijn om daar op nieuws te wachten.

Als zijn familie niet werd gevonden, zou hij daar ook geadopteerd worden. Maar op Valentijnsdag lieten de mensen die de Facebook-pagina bijhielden, weten dat Dias’ familie was gevonden. Een Irakese familie, die sinds kort in Noorwegen woonde, had de Facebook-pagina dankzij hun buren gezien en had contact gezocht.

Met behulp van vrijwilligers reisde Kunkush naar Noorwegen. Ze betaalden uit eigen zak voor zijn reis en voor zijn Europese dierenpaspoort. Eergisteren was het zover: de kat werd herenigd met de moeder en haar kinderen, die huilen van geluk om het weerzien.

"Foto’s en het verhaal van de familie bevestigen dat de kat inderdaad van hun is", staat er op de Facebook-pagina te lezen. "Zijn echte naam is Kunkush, de kat reageert ook vooral op die naam."” Ruim 4000 Facebook-gebruikers en tientallen vrijwilligers hebben geholpen in de zoektocht naar Kunkushs familie. “Iedereen bedankt dat jullie hoop hielden en hielpen bij dit avontuur."
Foto