Vliegtuigbouwer Airbus heeft een patent aangevraagd om zitbanken in zijn toestellen te kunnen installeren. Het Franse bedrijf denkt hiermee een oplossing te hebben voor een aantal verschillende problemen die de kop opsteken tijdens passagiersvluchten.

De zitbank zou een uitkomst kunnen zijn voor mensen die niet in de huidige, smalle stoelen passen. Maar ook ouders die met hun kinderen willen reizen, oudere en minder mobiele mensen zouden er baat bij kunnen hebben.

Op de bank passen bijvoorbeeld twee brede of grote mensen. Die kunnen hun eigen zitplek afbakenen door middel van een armsteun, die uit de bank naar voren klapt. Wil de luchtvaartmaatschappij liever drie 'doorsnee' passagiers of twee ouders met 2 kinderen op de bank plaatsen, kan de armsteun worden weggeklapt en de extra veiligheidsriemen gebruikt worden.

Het gaat nog maar om een ontwerp, dus de tekeningen die bij de patentaanvraag zitten zijn niet heel uitgebreid. Het zou best even kunnen duren voor we deze zitbanken in een Airbus tegenkomen.