De bibliotheek van het Amerikaanse gehucht Bound Brook heeft na tientallen jaren eindelijk een van hun boeken terug. Het boek Football through the years werd namelijk op 8 juni 1944 uitgeleend en werd deze week, ruim 72 jaar te laat, weer ingeleverd.

Het boek werd door de destijds 12-jarige Frank Ryan geleend, maar hij vergat het vervolgens terug te brengen. Het naslagwerk over American Football kwam afgelopen december echter weer boven water, toen de dochter van de inmiddels 84-jarige Ryan enkele kratten van haar vader op zolder aan het opruimen was.

„Ik was altijd benieuwd wat er in dat krat op zolder lag. Wie kon er nou weten dat het een boek van de bibliotheek was”, zo vertelde de dochter van Ryan aan USA Today. Het boek was bovendien nog bijna in perfecte staat.

Inleveren was in eerste instantie allerminst een optie voor de stokoude Ryan. Hij was namelijk bang dat hij alsnog problemen zou krijgen met het veel te laat inleveren van het boek. Bij navraag kon de bibliotheekdirectie echter beloven dat Ryan geen boete zal krijgen voor het te laat inleveren.

Ryan, die in het verleden zelf nog burgemeester van Bound Brook was, bracht het boek daarom deze week alsnog terug tijdens een speciale ceremonie in de lokale bibliotheek, waar onder meer de huidige burgemeester en de voormalige politiechef bij aanwezig waren.
Filmpje